Tanfolyamok

Iyengar jóga tanfolyam - fókuszban a hát és a gerinc  AUM  BLAHA 
Szeptember 16-tól hétfőnként 19.15-20.45 
Addig is csatlakozhatsz a kezdő órák valamelyikéhez!
Napjainkban kevés ember van, akinek még soha nem fájt a háta, nyaka vagy a dereka. Az ülő életmód, a számítógép előtt töltött idő alatt kialakult helytelen testtartás a gerinc megbetegedését okozhatja. A tanfolyam fókuszában a hát és a vállak izmainak erősítése, a feszült izmok ellazítása, a gerincoszlop rugalmassá tétele, a helyes tartás kialakítása áll.
A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik ülő munkát végeznek, sok időt töltenek számítógép előtt, fáj a hátuk, vagy csak szeretnék megelőzni a hát-, és tartásproblémák kialakulását és a jógapózokkal átmozgatni a testüket.
A tanfolyamon az Iyengar Jóga rendszer szerint tanított ászanák (testhelyzetek) segítségével a feszült, merevebb testrészek, így a hát izmai is erősek, rugalmasak és egészségesek lesznek. Az órák relaxációval zárulnak. 

Részletek és jelentkezés az AUM weboldalán (az időpontra kattintva).
Kezdd el! - Iyengar alapozó műhely az AUMban
Legközelebb várhatóan az év második felében, addig is csatlakozz bármelyik kezdő órához! :)
Kezdőként sokszor lebeszéljük magunkat arról, hogy becsatlakozzunk egy kezdő órába, ahol úgy tűnik, mindenki tudja mit csinál és hogyan kell felvenni az egyes pózokat. Alapozó műhelyeink célja, kezdőként kapj egy képet az Iyengar jógáról,  megismerd az alap ászanákat, alap gyakorlatokat, belekóstolj a jógafilozófiába, hogy aztán biztonsággal és a megfelelő alapismeretekkel felvértezve tudj csatlakozni a kezdő szintű órákhoz.

AZ IYENGAR MÓDSZERRŐL
Az Iyengar Jóga  (ejtsd „ájengár”) B.K.S. Iyengar jógamester tanításaira épül. A gyakorlás alapja a precizitás, a biztonság és a mélység. A pózok kivitelezésében tapasztalt és magasan képzett oktatók segítenek, akik felkészültek arra, hogy különböző testfelépítésű és más-más egészségi állapotú embereket megfelelően igazítsanak.
A gyakorlatsorok változatos összeállítása garantálja a fokozatosan felépített, biztonságos fejlődést. Annak érdekében, hogy erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is eredményesen és biztonságosan tudj gyakorolni, bizonyos esetekben eszközöket is használunk (pl. fal, tégla, heveder).
GONDOLKODJ HOSSZÚ TÁVBAN
A jóga magában rejti a lehetőséget, hogy megváltoztassa az életed. Egészségesebbé, életenergiával telivé, tudatosabbá, magabiztosabbá, pozitívabbá válhatsz általa, de csak akkor, ha valóban és rendszeresen csinálod. Ez egy hosszú folyamat és bár már az első hetekben érezni fogod a pozítív hatásokat, a valódi változásnak időt kell adni. Az Alapozó után nem titkolt célunk, hogy kezdő órákra invitáljunk és ahogy szép fokozatosan fejlődsz, haladó gyakorlóként is találkozhassunk veled. Együtt fejlődni és változni nagy élmény, és a csoportos órák nagyon motiválóak, megsokszorozzák az erőd és inspirálnak a kitartásra. Arról nem is beszélve, hogy az oktató látja mivel segíthet téged a legjobban a fejlődésben. Bármelyik jóga stílusból szerzed meg az alapokat, bátran kísérletezz a többi óratípussal is. Folyamatosan tartunk majd hétvégi workshopokat is, különböző képzéseket, ezeken lehetőséged lesz mélyíteni a tudásod.
Kezdő Iyengar jóga tanfolyam  - fókuszban a hát és a gerinc - AMRITA
Legközelebb ősszel, addig is csatlakozhatsz a kezdő órákhoz! 😊
  • KINEK SZÓL?
Ha rengeteget ülsz napközben és alig várod, hogy kinyújthasd a gerinced, egy jót nyújtózkodj, hogy életre keljen a tested és a lelked. Ha azt veszed észre, hogy zúg a fejed és kezdesz tőle szédülni és némiképp eleged van a fél világból. Ha érdekel a mozgás és még nem próbáltad a jógát. Ha már próbáltad, de nem is tudod, hogy bejött-e vagy sem, de még egyszer nekifutnál. Na, felcsigáztunk?
  • HOGY NÉZ KI EGY ÓRA?
Minden óra ráhangolódásal kezdődik. Érkezz időben, hogy legyen időd nyugodtan reigsztrálni, áltöltözni, kint hagyni a napod az ajtón.

Az egészséges gerinc az alapoknál kezdődik:  azaz megtanuljuk a kar, kéz, láb és lábfej intelligens munkáját, megismerkedsz az első fejjel lefelé pózzal is, a válltámasszal, ami erősíti az alsó háti szakasz izmait és felfrissíti a testet annak mindenféle keringésével együtt. Hosszú, nyújtott és korrektül dolgozó végtagok nélkül nincs egészséges hát és gerinc. Ne feledd, hogy csak a rendszeres, pontos, intelligens és kitartó munka visz előre és szed ki abból állapotból, amin változtatni szeretnél. És valahol el kell kezdeni...talán pont ezen a tanfolyamon.
Minden óra végén van relaxáció, amikor elraktározódnak a tanultak és végre ismét csend honol kívül és belül egyaránt.
  • MIÉRT JÓ A TANFOLYAMI FORMA?
Kitűnő lehetőség, hogy zárt csoportban gyakorolj, az ismerős arcok hétről hétre segítenek a fejlődésben. Az órák egymásra épülnek, így értelemszerűen és szisztematikusan jutsz el az egyszerűbb gyakorlatoktól a bonyolultabbak felé.


„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”
B.K.S.Iyengar


Lépj kezdőről középhaladó szintre!- AUM BLAHA 

várhatóan az év második felében, addig is csatlakozhatsz az M "mindekinek" szintű órákhoz

Ezt tanfolyamot azoknak az Iyengar jóga gyakorlóknak szánjuk, akik egy ideje már gyakorolnak, és szeretnének továbbfejlődni, építeni a gyakorlásukat a haladóbb ászanák felé, illetve pontosítanák a már ismert ászanák kivitelezését.
Várunk akkor is, ha már elvégeztél 1-2 kezdő tanfolyamot és szeretnél csatlakozni az 1-2. szintű órákhoz, vagy hosszabb-rövidebb idő után újra kezdenél gyakorolni.
A tanfolyamon minden ászana csoporttal kicsit részletesebben foglalkozunk, az egyes alkalmakkor az óra fókusza az adott ászana csoporton lesz, de  minden órán lesz pl. ráhangolódás, válltámasz, relaxáció.
 
Tematika:
1. alkalom: álló pózok
2. alkalom: álló és ülő előrehajlások
3. alkalom:  hátrahajlások és ülő csavarások
4. alkalom:  álló és hasüreges pózok, sarvangasana variációk és fejenállás előkészítés
5. alkalom: energiamegtartó, regeneráló gyakorlás és pranayama.


(újra)Kezdő Iyengar Jóga tanfolyam- AUM
legközelebb 2019. második felében, addig is csatlakozz a kezdő órák valamelyikéhez
B.K.S. Iyengar intellektuális és spirituális gyakorlataival tökéletesítette a jógagyakorlatokat, amelyeket így minden gyakorló számára elérhetővé tett. Módszerét jellemzi a “kutatás alapú tapasztalás” és “tapasztalás alapú kutatás”, amely segítette, hogy kifejlessze a technikát, amelyet ma “Iyengar-jóga”-ként ismerünk. Így tette lehetővé a hétköznapi ember számára a Jóga Szútrák bölcsességének megtapasztalását.

Hogy néz ki egy óra?
Ráhangolódással kezdődik. minden órán lesznek állópózok, melyek a metódus alapját képezik. Az álló ászanák meghatározzák és fejlesztik a stabilitásod, a kitartásod, alaposan megdolgoztatják a csípődet, hatnak a gerinced állapotára, megerősítik a hátizmokat. Belekóstolunk az előrehajlásokba és az ülő csavarásokba, egyszerűbb hátrahajlásokba és megismerkedünk a válltámasszal, mint az első fejjel lefelé pózzal. Az órák relaxációval zárulnak. 


 A tanfolyam szisztematikusan épül fel így fokozatosan, lépésről lépésre haladunk az egyszerűbb pózoktól a haladóbb pózok felé.  

Várlak, ha teljesen kezdő vagy, vagy hosszabb- rövidebb kihagyás után újra kezdenél jógázni, más jógairányzatot gyakoroltál eddig, szívesen finomítod, mélyíted el az alapokat, ha szereted azokat az órákat, melyeken zömében álló/előrehajló ászanákat gyakorolunk, melyek megalapozzák a haladóbb pózaidat.

Részletek és jelentkezés az időpontra kattintva.